De unge i Hadsten kæmper med rygestoppet

Foto: Favrskov Kommune . Oliver og Josefine har sat alt ind på, at de denne gang skal gennemføre et rygestop og holde fast ved det.
Profilbillede
dato

Fem unge fra Hadsten Fri Fagskole, Linieskolen, har sat hinanden og rygestoprådgiver Marlene Gundersen stævne for at kæmpe sig vej frem til et rygestop. "Det er jo klamt at ryge, og jeg skal bare finde en ny og bedre vane," lyder det fra en af deltagerne.

På tavlen i lokalet i sundhedscentret i Hadsten står der: "Usundt, dyrt, lugter, klamt og bedre form." Det er de unges motivation for at stoppe med at ryge, og rygestoprådgiver Marlene Gundersen tager en runde, hvor de unge fortæller, hvordan det går med stoppet.

"Jeg vil gerne ned på at ryge fem cigaretter om dagen, men det er svært, når mine forældre også ryger. Når vi mødes om 14 dage, så kunne mit mål være, at jeg kun ryger ti cigaretter om dagen," lyder det fra en af deltagerne, og Marlene spørger ham, hvorfor han ryger så mange cigaretter om dagen, når han er hjemme ved sine forældre:

"Jeg keder mig, de er gratis, og det er nemt."

Nogle af eleverne prøver en kuliltemåling, så de kan se, om tallet er blevet bedre end sidste gang. 21-årige Josefine Guldborg Lund Barrett er ikke helt tilfreds med sin måling:

"Jeg skal bare stoppe denne gang. I folkeskolen syntes jeg, at det var sejt at ryge, og det var hyggeligt med fællesskabet. Nu er det bare så klamt, og vi skal huske at tage fat i de unge, inden de bliver afhængige, så de stopper. For mig handler det om at finde en ny vane, for det hele er jo oppe i hovedet på dig. Så jeg går ture og træner."


Foto: Favrskov Kommune // På tavlen har eleverne listet årsagerne op til, hvorfor de gerne vil stoppe med at ryge.

19-årige Oliver Nyland Aarslev begyndte at ryge på efterskolen, og pludselig stod den også på snus. I forbindelse med rygestopkurset er han stoppet med begge dele og bruger lige nu sugetabletter og et plaster. Han er ved at tage kørekort, så han har brug for at fokusere og dermed få lidt hjælp fra erstatningsprodukterne.

"Det med at ryge har også handlet om at have noget til de svære situationer, og nu skal jeg så prøve at klare mig uden. Der er noget dedikation og selvkontrol over at kunne stoppe, og denne gang synes jeg, at vi i den her gruppe på skolen støtter hinanden og ikke prøver at lokke hinanden til at ryge. Det er respektfuldt," siger Oliver.

De har begge to efterlyst et rygestopkursus, og de er glade for det kommunale tilbud, hvor de efter aftale mødes med rygestoprådgiver Marlene Gundersen i sundhedscentret i Hadsten.

"Det er rigtig godt, at vi mødes her, for så er vi væk fra skolen og kan bedre koncentrere os. Det er mere isoleret, og det er godt. Marlene presser os lige tilpas og kommer med gode fif til, hvad vi kan gøre i hverdagen, så vi ikke falder i med at ryge."

"Og samtidig så laver vi en plan for, hvad der skal ske. Det er med til at holde os på sporet, så vi har noget, vi skal leve op til," lyder det fra Josefine og Oliver.

Marlene Gundersen fortsætter med at mødes med gruppen fra Hadsten Fri Fagskole og tilpasser ambitionsniveauet efter hver enkelt elev.

"Unge mennesker har generelt sværere ved at tage en beslutning om helt at stoppe med at ryge og/eller bruge snus end voksne, og det kan jeg også se på dette forløb, hvor deltagerne er på meget forskellige steder i deres forløb."

"Det er selvfølgelig rigtig dejligt at opleve en ung mand som Oliver, der er top-motiveret for et helt stop med al nikotin, og at det så lykkes for ham. Som rådgiver for disse unge er det dog også en succes blot at få givet de unge redskaber til at få reduceret deres forbrug, og så kan man håbe på, at de på sigt får brugt disse redskaber til et helt stop," siger Marlene Gundersen.


Foto: Favrskov Kommune // Deltagerne kan få målt kulilte til møderne. Når man ryger, tager kulilten pladsen for ilten i blodet. Det kan være motiverende at se, hvis ens kulilte falder ifm., at man enten ryger mindre eller helt stopper.

Brug for hjælp til ryge-, damp- eller snusstop 

Der starter løbende nye gruppeforløb i Hadsten, Hammel, Ulstrup og Hinnerup. Der er også mulighed for individuelle forløb.

Tilmeld dig til kommunens stop-forløb på 40 22 82 83.

Har du eller dit barn brug for hjælp til ryge-, damp- eller snusstop, kan du få faglig sparring og rådgivning på 24 20 47 68.

Kontakt sundhedsplejersken på dit barns skole, hvis du er bekymret for dit barn eller har brug for råd og vejledning. Find skolesundhedsplejerskens kontaktoplysninger her.

Kilde: Favrskov Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.