Overgangen til noget nyt kan være en svær nød at knække, og sådan er det også for nogle unge efter grundskolen. Favrskov Kommune er med i et nyt projekt i Region Midtjylland, hvor to kommunale ungeguides nu kan guide og støtte dem.
Favrskov Kommune er en af de 13 midtjyske kommuner, der er med i projektet ’Ung i uddannelse – ung i job’, der fortsætter frem til udgangen af oktober måned 2025. Projektet har fokus på at understøtte unge fra grundskolen, 10. klasse eller FGU (Forberedende GrundUddannelse) i overgangen til ungdomsuddannelse eller beskæftigelse.
Line Cassøe, folkeskolelærer, og Jonas Skovbjerg Bruun, kandidat i Idrætsteknologi og tidligere gymnasielærer, er ansat til at sætte gang i den proces, og lige nu er de i fuld gang med at gøre opmærksom på, at de er her og kan hjælpe.
"Vi tager rundt på skolerne, til FGU og 10. klasserne, så de kan se, hvem vi er. Måske vil det så være lidt nemmere at tage kontakt til os. Og tallene viser, at det er en god idé, at vi gør noget."
"Antallet af unge i mistrivsel stiger, hvilket naturligvis kan medføre betydelige samfundsøkonomiske omkostninger. 20 procent af den danske ungdom får aldrig en uddannelse. Det gør noget ved deres mulighed for at skabe relationer, finde et job, få styr på økonomien og etablere en familie."
"Tallene viser også, at de lever dårligere, og gennemsnitligt dør de 13 år tidligere end deres kammerater, der får en uddannelse. Så der er behov for, at vi intensiverer det her arbejde," siger Line og Jonas.
De understreger begge, at de ikke pålægger de unge noget. Derimod taler de ind i noget, de unge kan handle på. De får de unge til at sætte ord på, hvad der netop er svært for dem i de her overgange.
"Det kan være, at de ikke kan finde ud af transporten hen til uddannelsesstedet, eller måske frygter de det nye fællesskab og deres rolle. Måske skal de have hjælp til at sætte struktur på deres hverdag, eller måske er de angste for at sige noget på klassen. Så snakker vi om det, og det er med til at normalisere de tanker, der fylder. De får nogle mestringsstrategier og nogle redskaber, så de kan arbejde med det, der er svært," forklarer Jonas og Line.
Hvis det eksempelvis er svært med transporten hen til uddannelsesstedet eller jobbet eller blot at træde ind på uddannelsesstedet første dag, så tager Jonas eller Line med den unge på turen, og på den måde finder de ud af det sammen.
Eleverne kan selv kontakte en af de to ungeguides. Det samme kan deres forældre, lærerne og uddannelsesvejlederne. Når kontakten er skabt, er eleven selv med til at bestemme, hvad der skal snakkes om, og snakken kan tages på en gåtur eller i et mødelokale.
"Det er vigtigt, at eleven er tryg ved det her, for så får han eller hun mest ud af det. Vi har allerede fået kontakt til omkring 30 elever, så der er helt klart et behov for hjælpen. Og vi arbejder også med en form for ’efterværn’, så vi ikke bare lige slipper eleven."
"Vi følger op, så vi kan se, hvordan det går," siger Line og Jonas, der inden sommerferien skal mødes i en netværksgruppe med de øvrige ungeguides fra de andre deltagende kommuner, så de kan drøfte de første spæde erfaringer, de har høstet siden opstarten i april i år.
Kontakt til de to ungeguides:
Line Cassøe:
lcas@favrskov.dk, 29 37 47 43
Jonas Skovbjerg Bruun:
jobru@favrskov.dk, 21 78 77 32